Soorten Honing

Vanwaar komen al die soorten toch?

Lentehoning, bloemenhoning, stadshoning en zomerhoning zijn eigenlijk een mengeling door de bijen gecreëerd van al het aanbod die ze in hun omgeving vonden.

Als de imker in de lente oogst, zullen dit echter andere bloemen en planten geweest zijn tegenover de zomerhoning. De smaak en het uitzicht zal dan ook anders zijn. Je zal ook hier en daar nog andere benamingen zien, die gelinkt zijn aan de plaats waar de honing vandaan komt, zoals stadshoning. Ook hier betreft het een variëteit aan soorten planten waar de bijen op vlogen.

Het voordeel van de gemengde soorten, is het gebruik tegen allergieën. Extra interessant wordt het als de imker vanuit jouw omgeving is zodat de kans vergroot dat de bijen meer op planten vlogen waar je allergisch voor kan zijn. In 90 percent van de gevallen helpt de honing als remedie of geraakt men zelfs van de allergie af.
Daarnaast heb je nog gespecialiseerde honingsoorten, elk met hun eigen uitzicht, smaak en kwaliteiten. Afhankelijk van het aanbod aan planten, intensiteit voor de imker voor het oogsten en de vraag, kan de prijs hier wat variëren
Lindehoning zou kalmerend werken, lekker ook in lindethee. Acaciahoning zuivert het bloed en helpt tegen overtollig zuur in de maag.

Af en toe zie je nog eens raathoning. Vroeger maar ook in zuiderse landen komt dit soort honing meer voor. De imker laat de bijen alle raat zelf uitbouwen in plaats van te starten met kunstraat die hij zelf smelt. Men bekomt een 100 percent natuurlijk product welk integraal uitgesneden wordt en verpakt. Je kan dit uitknijpen of volledig opeten of kauwen. Een heel lekkere en unieke smaakbeleving.