Maakt de imker honing?

Natuurproduct

Honing is wel degelijk een natuurproduct en een imker voegt niets toe en onttrekt ook niets aan de honing. Dat is natuurlijk al zeer belangrijk om te weten, al valt het te betwijfelen of industriƫle honing dezelfde spelregels eerlijk volgt. Vanaf 45 graden Celsius wordt de honing onherroepelijk beschadigd, dus dat doet een goede imker nooit.

Wat doen we dan wel?

Honing heeft enorm veel kwaliteiten, maar je moet in een enkel geval ook opletten. Zoals bij andere natuurproducten kan het sporen van botuline bevatten. Omdat kinderen jonger dan een jaar nog geen ontwikkeld spijsverteringsstelsel hebben, zou dit problemen in hun darmen kunnen geven.

Voor hooikoorts en allergieƫn is het dan weer wel goed. Begin reeds in de winter met honing te eten

Als anti septicum blijkt honing ook goed te werken. Honing versnelt de genezing van wonden, houdt ze steriel en maakt antibiotica overbodig. Tegenwoordig gebruiken meer en meer medici honing ook voor brandwonden omdat de genezing mooier verloopt.Bijen dikken de honing zelf in. Zodra ze een cel netjes gevuld hebben met honing, sluiten ze dit af met een wasdekseltje. Bijen halen zelf nectar op van planten en bloemen. Ze slaan dit op in hun honingmaag waar er enzymen aan toevoegd worden. Wanneer ze de honing die ze zelf niet gebruikten als energie terug uitspuwen in de kast, is het eigenlijk al echte honing geworden.

De imker haalt wanneer zowat alle cellen met een dekseltje zijn afgesloten zijn, de ramen uit de kast. Hier moeten de dekseltjes weer afgeschraapt worden zodat de honing eruit kan lopen. Om dit vlot te laten verlopen, worden de ramen in een slinger geplaatst.

Eens alle ramen geslingerd zijn, laat men de honing door enkele zeven lopen om onzuiverheden zoals was weg te filteren. Men vangt de honing nu op in een rijper. Na enkele uren komt er een schuimlaag op de honing. Dit is niets abnormaal en perfect eetbaar maar men schuimt deze laag toch af omdat het minder esthetisch oogt. Het zijn gewoon luchtbelletjes.

Meestal laat men de honing nu een aantal dagen tot weken rijpen en wordt de honing regelmatig geroerd zodat de honing sneller en fijner kristaliseert.

De honing is nu klaar om in potjes aan jou te leveren.

Zoals je ziet zijn de bewerkingen die de imker uitvoert louter mechanisch en voert hij geen toverdrankjes of degelijke toe. Het zou ook zonde zijn, honing is een gouden natuurproduct op zich!