Echte Imkerhoning

Echte?

Is er dan ook andere honing? Zeker en vast wel. Wie al eens honing van bij de imker kocht, moeten we waarschijnlijk niet meer overtuigen van de verschillen. Niet alleen de manier van oogsten en verwerking is meestal anders, ook is de afkomst vaak twijfelachtig.

Als uit onderzoeken blijkt dat in een zeer groot deel van de producten geen stuifmeel aanwezig is, kan men zich terecht vragen stellen. Net hierin zitten de vitaminen, eiwitten, aminozuren en mineralen. Veel van de in supermarkten en restaurants verkochte honing bevat geen stuifmeel, zodat dit wellicht geen echte honing is.

Vaak wordt hier honing geïmporteerd uit China, al dan niet gemengd met andere honing. Is deze honing mogelijk gemengd met antibiotica? Een andere reden voor de afwezigheid van stuifmeel kan het verhitten zijn en het persen door extreem kleine filters.

Dit alles druist echter in tegen de spelregels van honing waar imkers op gecontroleerd worden maar waar grote spelers misschien aan ontglippen?
Je kan gerust stellen dat 99 percent van de imkers hobbyimkers zijn. Dat betekent ook dat ze quasi niets overhouden aan de verkoop, maar waarom is de honing dan duurder? Om te beginnen hebben we hier maar honingproductie tussen maart en augustus en oogsten de meeste imkers niet meer na juli. In warmere landen kan men vaak langer en meer oogsten. De dracht is hier ook veel beperkter in oppervlakte en het betreft hier ook een ambachtelijk product.

Op producten in de supermarkt heb je meestal de melding gemengde EG en niet EG honing, wat betekent dat ze uit China en Zuid-Amerika kan komen. Ze wordt in grote massa’s binnengebracht en gemengd zodat al deze honing hetzelfde smaakt. Hoewel het streng verboden is, wordt hier vaak ook suikerwater aan toegevoegd of zelfs antibiotica in aangetroffen. Zoals eerder vermeld gaan veel werkzame stoffen ook nog eens verloren door oververhitting.

Honing van bij de imker wordt niet verhit en we raden ook ten stelligste af dit thuis te doen, zeker niet in de microgolfoven. Eventueel kan je de honing zacht verwarmen tot 35 graden ongeveer, na enkele uren wordt de honing dan terug vloeibaar. Dit is immers de temperatuur die een bijenvolk ook bereikt.

Deze honing bevat ook ons lokaal stuifmeel, wat een gunstig effect kan hebben voor mensen met last voor allergieën en hooikoorts.
Vergelijk dus zeker geen prijzen tussen de talrijke soorten honing en ondervind zelf het grote verschil in kwaliteit.

Alle niet verhitte honing kristalliseert (in de volksmond zegt men vaak ‘versuikeren’ of ‘hard worden’)  vroeg of laat. Dat is een volkomen normaal en natuurlijk proces. Bij koolzaadhoning gebeurt dit al na hooguit enkele weken omdat het een hoge verhouding aan glucose bevat. Honingen waar de concentratie fructose heel hoog is (zoals acaciahoning) kristalliseert bijna niet. De honing op een constante temperatuur bewaren (rond de 12 a 15 graden) is ideaal. Kouder kan de honing sneller kristalliseren, bij enige lichte opwarming kan de honing zelfs terug vloeibaar worden. Denk maar aan een keuken waar het tijdens een hittegolf boven de 30 graden warm wordt. Temperatuurschommelingen zijn niet wenselijk voor honing en vele andere voedingsproducten.

Kies voor echte imker honing.